День безпечного Інтернету (Safer Internet Day), який відзначається під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”

11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».
День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. Центр кращого Інтернету представляє Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні.
День безпечного Інтернету відзначають щороку. Мільйони людей об’єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки онлайн та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.
День безпечного Інтернету має на меті долучити до співпраці дітей і молодь, батьків і вихователів, освітян, педагогів і соціальних працівників, представників індустрії та політиків, надихаючи їх відігравати свою роль у створенні найкращого Інтернету.
ДОВІДКОВО. У 2016 році в Україні 44,1 % населення є користувачами Інтернету, значна частка їх – діти та молодь. Ураховуючи півторадесятирічну різницю між показниками охоплення Інтернетом, наприклад, населення США (43,1% населення користувачі Інтернету в 2000 році, 88,5% – у 2016) та України (0,4% населення користувачі Інтернету в 2000 році, 44,1% – у 2016), сучасних українських дітей уже можна називати „цифровими аборигенамиˮ, оскільки вони народилися й живуть у той час, коли комп’ютери та Інтернет стали поширеними й доступними в Україні, їхньою „рідною мовоюˮ є мова цифрових пристроїв, відеоігор та Інтернету.
За моделлю Міжнародного союзу електрозв’язку, у країнах, що розвиваються, до 2018 року кількість молоді у віці 15-24 років з п’ятьма або більше роками досвіду онлайнової діяльності („цифрових аборигенівˮ) збільшиться більш ніж удвічі. Інтернет є впливовим чинником соціалізації сучасної дитини, взаємодія з яким неоднозначно впливає на її здоров’я та соціальне становлення. З одного боку, Інтернет дає дитині величезні можливості для спілкування, читання книг, онлайнового відвідування музеїв та перегляду кіно, але, разом з тим, містить загрози, які можуть мати негативні наслідки для благополуччя дитини та її близьких.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply