Мистецтво – загадка!

                                                         Малюнок – це не те, що бачить сам художник,

а те що на його думку, повинні бачити всі інші.

                                                                                                                   Едгар Дега

Розвиток творчих здібностей кожної людини з раннього дитинства частково дотичний до мистецтва малювання… Мабуть, справжній художник назавжди залишається дитиною. Його душа як природа навколо тебе – знепередбачувана, почасти нестримна, мінлива завжди загадкова.

Особисто для мене мистецтво малювання – це спосіб вираження думок. За тривалим спогляданням творів мистецтва відчувається, що художник пише не те що бачить, а те, що відчуває, про що думає. Не можу не погодитись з висловом відомого Пабло Пікассо: «Одне діло бачити, інше – писати».

У цьому навчальному році на гуртку образотворчого мистецтва «Чарівний пензлик» Будинку дитячої та юнацької творчості Вараської міської ради Рівненської області навчалося малювати  48 вихованців.

Гурток образотворчого мистецтва відвідували гуртківці молодшого, середнього та старшого шкільного віку початкового та основного рівнів навчання.

Протягом навчального року вихованці гуртка вивчали різні жанри образотворчого мистецтва, а саме: живопис, графіку, в анiмалiстичному, натюрмортному, пейзажному та портретному напрямках.

Діти навчились передавати середній, передній та дальній плани композиції, закони лінійної перспективи, вплив освітлення та виявлення об’єму, послідовність роботи над натюрмортом, види та техніки роботи на папері. А також правильно розміщувати композиції на форматі та плавно переходити з тіні на світло, зокрема у техніці штрихування.

Вихованці середнього шкільного віку навчились виконувати рисунки геометричних фігур та працювати з фігурами, як основою для створення персонажів.

В живописі діти старшого віку навчилися розкривати яскраві фарби навколишнього середовища: пейзажі, натюрморти, народне мистецтво, копіювання робіт художників, змішування кольорів, техніці роботи з гуашшю та аквареллю.

Протягом навчального року виконувалися роботи за мотивами народних казок, легенд та звичаїв. Діти фантазували, придумувати і створювали сюжетно-тематичні композиції, навчились техніці відмивки та плямографії.

За час навчання діти брали участь у міських та обласних конкурсах малюнків та плакатів на різні теми та до пам’ятних дат – «Свій голос я віддаю на захист природи», «Космічні фантазії», «Зоологічна галерея», «Шевченківські дні».

За період карантину здійснювалася дистанційна робота з гуртківцями. Проводились заняття через інтернет ресурси Viber та Classroom. І навіть працюючи на відстані нам вдалося передавати один одному частинку творчого, яскравого промінчика позитиву. Особливо радують вміння та бажання працювати гуртківців молодшого віку. Діти були дуже активними, креативними. Було помітно, що мають здатність висловлювати оригінальні ідеї, точність, багату уяву.

Як керівник гуртка можу зазначити – працюю із творчими дітьми!

Дякую батькам за таких хороших вихованців, за підтримку та розуміння.

Керівник гуртка образотворчого мистецтва «Чарівний пензлик»

ПАВЛУСЬ Богдан Сергійович

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply